fbpx

Bulldozer Maskinlag - Store maskiner og et enda større hjerte

I en landsdel som er krevende både med tanke på klima og avstander, er det et lag som aldri gir seg. Bulldozer Maskinlag med sine 96 ansatte. Kanskje er det lederkulturen som gjør det? Spør du lederen selv, svarer han at stå-på-viljen kommer fra et helt annet sted:

– Vi er ikke en bedrift med marmor og glassfasader. Vi har noe annet i veggene her: En kultur som handler om å få folk til å trives, sier daglig leder Arild Reierth.

Han har sittet i lederstolen i Bulldozer Maskinlag Entreprenør AS i tre og et halvt år. Reierth mener at det røffe klimaet er akkurat det som gir verdifull erfaring og kompetanse til teamet sitt. For det er ikke bare bygningsmessig grunnarbeid som skjer i konsernet. I Bulldozer maskinlag er det kameratskap. Man må holde sammen for å få til makalause resultater.

På toppen av fjellet

Akkurat nå er de på toppen av Lafjellet, der de har lagt til rette for fremtidens energikilde – vindkraft. Vindmølleparken består av totalt 14 møllepunkter. I et godt koordinert samarbeid mellom ingeniører, anleggsledere, fagarbeidere og transportkoordinator og prosjekterer.

De fleste av bedriftens gravemaskiner, bulldozere og andre anleggsmaskiner, har fått installert maskinstyring der «hjernen» er en datamaskin. Nødvendig informasjon om prosjektet og arbeidsoppgavene, lastes inn i datamaskinen til gravemaskinen.

Føreren bruker datamaskinen som et verktøy til å ta ut nøyaktig informasjon om hvor dypt eller bredt det skal graves.

– De ansatte er dedikerte fagarbeidere som manøvrerer maskinene lekende lett gjennom blautmyr og over steinhauger på imponerende vis. Vann, avløp, strøm og vei må også frem til byggeplassen, forklarer Reierth.

Vi har noe annet i veggene her: En kultur som handler om å få folk til å trives

Arild Reierth, daglig leder i Bulldozer Maskinlag

I vinterhalvåret jobber de utrettelig for å holde veiene åpne og handtere frost, is og snø.

– Når vi skinner internt, så skinner vi eksternt. Vi er opptatt av å være åpen og inkluderende, gir enkeltindividene ansvar og tillit, hilser på hverandre og har stor takhøyde i meningsutvekslinger, internt og eksternt, sier Reierth.

Stolthet

Den siste medarbeiderundersøkelsen for de ansatte, bekrefter nettopp det. De ansatte huket av bokser med svaralternativ om trivsel, forholdet til kolleger, hvordan de opplevde å bli sett og hørt. På punktet fellesskap og stolthet i jobb, scora Bulldozerlaget skyhøyt.

Dette er kanskje noe av forklaringa på at sykefraværet deres ligger godt under halvparten av landsgjennomsnittet på seks prosent? Arbeidsstokken er stabil, med lite utskiftning, og de er friske.

– Vi jobber for at våre ansatte skal trives. Vi vil at det skal være en indre motivasjon som driver enkeltindividet. Våre ansatte tar og får utfordringer som de løser til beste for oppdragsgiver, sier Reierth.

De gjennomfører flere sosiale aktiviteter i virksomheten. Tilbud om ukentlig trening på helsestudio, «fredagsvaffel» og diverse kulturelle arrangementer i løpet av året. Det arrangeres juleavslutning med tradisjonell julemiddag. Hvert tredje år inviteres de ansatte med partner på reise til utlandet. I år skal de til Bilbao i Spania. I det litt mer kortreiste sjiktet, arrangere de årlige fjellturer i regionen.

Når ungdom finner sin vei, så vokser og utvikler de seg i takt med faget

Arild Reierth, daglig leder i Bulldozer Maskinlag

– Får du 96 ansatte med opp fjellsida?

– Det er ikke så langt unna! På det meste har vi vært 50 personer, det var i Svolvær i fjor, sier Reierth.

Det er nemlig ikke bare bygningsmessig grunnarbeid som skjer i konsernet. De jobber med mennesker og for mennesker. Det foregår et menneskelig grunnarbeid i form av opplæring, kursing og utvikling. Lærlinger og nyansatte får prøve seg side om side med deres dyktige fagarbeidere. En type mester-svenn-praksis har utviklet seg til en stolt tradisjon i bedriften.

De er opplæringsbedrift for lærlinger som ønsker å ta fagbrev som anleggsmaskinfører eller anleggsmaskinmekaniker.

– Hvordan finner dere de rette folkene, da?

– Mange har ei dragning mot å jobbe med konstruksjon og maskiner. En lidenskap som utvikles tidlig. Alle har sett gravemaskinene i sving. Tonnevis med stål, styrt som om de var en forlengelse av førerens egen kropp. Skuffa settes i jorda med en presisjon på millimeteren. Det har en egen dragningskraft som treffer enkelte veldig tidlig.

Derfor slipper Bulldozer Maskinlag ungdom til, og gir dem ansvar under kyndig veiledning og oppfølging. Lærlingene gjennomfører en toårig arbeidspraksis i virksomheten med en avsluttende fagprøve. Bestått fagprøve krones med fagbrev.

En sterk opplevelse for Reierth, var da en praktikant i Bulldozer Maskinlag skulle evaluere ei uke med praksis sammen med noen av bedriftens fagarbeidere. Han ble spurt om han hadde lært noe nytt og om han hadde trivdes. Svaret var “Det her, det er livet!”.

– Det er oppmuntrende og inspirerende å møte unge mennesker som har satt seg som mål å ta utdannelse rettet mot våre fagfelt. Når ungdom finner sin vei, så vokser og utvikler de seg i takt med faget. Det gir håp for fremtiden, sier lederen

– Hvorfor så tidlig?

– Å starte tidlig, er viktig. Vi snakker om utvikling av ferdigheter og erfaringsbasert opplæring. Samfunnet er i kontinuerlig endring, og nye trender blir publisert fortløpende. Å inkludere dem tidlig er en måte å ta et samfunnsansvar, avslutter Reierth.

Kristina Johnsen

Kristina Johnsen

Journalist

Journalist og innholdsprodusent. Ur-Vesteråling med svart belte i historiefortelling.

Se vår bedriftsside

Bulldozer Maskinlag

Bulldozer Maskinlag er et veletablert maskinentrepenørfirma som holder til på Sortland. Vi har lang og bred erfaring fra de fleste fagområder innen tradisjonell entrepenørvirksomhet.

Flere saker

Lever ut legedrømmen i nordnorsk surfeparadis

Lever ut legedrømmen i nordnorsk surfeparadis

Han reiste ut for å studere medisin og tilegne seg kunnskap, men visste hele tiden at han en dag skulle vende hjem til eventyrøya si. Nå lever Anders Stave (32) ut legedrømmen samtidig som han driver verdens nordligste surferesort på smellvakre Andøya. 69 grader nord,...

Share This