fbpx

Kom som trainee – fikk sjefsjobb i Vesterålen

av | feb 26, 2018 | Bygg, Vesterålen

De fleste nyutdannede maskiningeniørene ville sittet og skrevet jobbsøknader nå. Nyutdannede Øystein Olesen fra Bærum, gjør ikke det. Han er sjef i stedet.

Han står i et 5000 kvadratmeter stort råbygg og ser nærmere 50 mann utføre prosjektet han er ansvarlig for. Prosjektet er intet mindre enn det største kjøpesenteret i mils omkrets. Øystein er øyet av stormen, dirigent av de enorme kreftene som kretser rundt prosjektet. Hvor mange tonn betong har han ikke gitt ordre om å støype? Hvor mange detaljer, glassflater, rør og kabler skal dirigeres i det intrikate puslespill?

Om få uker, skal den første butikken åpne dørene.

– Er du stressa?

– Neida. Det meste er i rute.

Han havnet i en traineebedrift som ikke driver med støttehjul. Øystein har nemlig allerede vært ute på åpent hav før, dette er hans andre store prosjekt.

– Hadde du trodd dette da du først startet som trainee i 2015?

– Nei. Ingen andre steder ville jeg fått like mye ansvar, like raskt.

Kombinasjonen av ingeniørfag og økonomi var en ingrediens de hadde skrikende behov for i Sortland Entreprenør. En massiv bauta i næringslivet i regionen, som har mer enn dobla omsetninga de siste årene.

– Vesterålen er i en boom, med mange massive utbygginger, og etterspørselen etter folk med kompetanse er enorm, sier Øystein.

I 2015 googlet han dette stedet, og tenkte “Jaha?”. Han var slett ikke overbevist. I dag ville han nærmest ha tatovert Vesterålen over ryggtavla. Stedet som kom opp som trollet av eska, og sjekket av alle punkta på ønskelista. Stedet som ga ham selv det han ikke visste at han ville ha: Bær rett fra marka, kompiser som svinger innom med fisk de har til overs, rypejakt og det å spise mat man har fanget selv.

Check.

Vesterålen er i en boom, med mange massive utbygginger, og etterspørselen etter folk med kompetanse er enorm.

Selv om det største punktet på ønskelista var medbrakt. Kjæresten Nan Iren.Under utdannelsen ved Norges Miljø og Biovitenskapelige Universitet møttes de, og har holdt ihop siden da. De deler appetitt på opplevelser, sosiale sammenkomster og brain food. De liker at det skjer ting. De liker tyggemotstand. De var klare til neste kapittel.

Men jobb-markedet var oversvømt av ingeniører og prosjektledere fra en oljebransje i full downsizing. Alle med lang fartstid, og enda lengre merittlister. Jobbmarkedet var stappmett, og vel så det. Så de løftet blikket over polarsirkelen, og kort tid etterpå fikk Nan Iren telefonen hun hadde ventet på. En drømmejobb på Fabrikken Næringshage. 

Hun jobber med innovasjon og utvikling. Hun har vært med på å sette i sving gründerakademiet, et landsdekkede opplegg som gir gründere fraspark. Der fikk hun være ninja på overblikk, handlingsplan og strategi, og hennes ingeniør-, maskin og produksutviklingsutdannelse gir henne en spisskompetanse særlig i teknisk bransje og industri.  

–  Det å bidra til at bedriftene lykkes og få være en positiv bidragsyter til at ting skjer i regionen er så givende!

De visste ikke hva de dro til. Store deler av det massive næringslivet i Vesterålen er fremdeles som vel bevarte hemmeligheter å regne, for omverdenen.

– Vi fant veldig lite informasjon på nett om Vesterålen, og hadde ingen forutsetninger for å forvente noe. Vi fikk jo helt sjokk da vi skjønte hva som faktisk foregikk her! Vet folk hvor ville ressurser det finnes her? Karrieremulighetene? At det finnes verdensledende bedrifter her?

Det var ettårige trainee-stillinger, men begge fikk ganske raskt beskjed om at arbeidsgiveren ikke kom til å gi slipp på dem sånn helt uten videre. Halvannet år etter ankomst til destinasjon Vesterålen, var egentegna hus godkjent og spaden i jorda. Byggeprosjekter kan de, så det gikk radig, og med mye egeninnsats. Idet flere jevnaldrede fremdeles sitter på gutterommet og skriver søknader, er de kommet seg på plass i sin drømmevilla i fjæra.

Med utsikt over Lofot-veggen og en indrefilet av øyriket Vesterålen. Det er deres Eldorado. Paradis. Eller Kjerribia som Nan Iren kaller det.

«Å bo her gir oss friheten til å gjøre det vi vil. Blant annet få oss turkameraten vi lenge har drømt om.»

Nan Iren Erdal,
Fabrikken Næringshage

Nan Iren gnir seg i øynene. Øystein  gjesper – de har kroppene full av jet-lag. De kom hjem fra New York i helga, og gikk rett inn i jobbdur. På hånda til Nan glimter det. På toppen av Empire state building fridde Øystein til henne. Det var et unreal øyeblikk. Et i en serie av mange uvirkelige hendelser de siste årene.

– Jeg vet. Vi er i ferd med å bli litt klisjé, sier Nan og gliser.

En isbjørn av en skapning kommer henne i møte – dyret er nesten like stort som en voksen mann. Bounty er en hvit gjeterhund, glad i folk og like fornøyd med å gå en lang tur som å bare slumre i sofaen. Han var en del av den ønskelista. En firbeint venn å dele opplevelsene. De går vanligvis mye på ski og fjellturer. Men når fjellene er kledt i is og skare, utgår ettermiddagsturene.

– Vi blir sittende sammen her og prate, og se på nordlyset, og plutselig er det blitt langt på kveld. Det er nesten som meditasjon.

De liker å kjenne pulsen hamre på jobb. Liker å kjenne at de strekker seg, og at de får det til.  Så er de flinke til å hente seg inn. Det gir seg nesten selv, på dette stedet. En ti minutters kjøretur fra jobb, i det de beskriver som alle vennene deres, og familiene deres, sin drømmeferie.

– Jeg synes det er så digg å ha plass til middagsselskap, ha plass til besøk. Nå er det faktisk blitt sånn at familien og vennene våre gjerne legger feriene sine hit. Det føles utrolig fint å kunne ta imot.

Dette livet i Vesterålen sjekker av ganske mange punkt på ønskelista. Alle, faktisk, med unntak av ett: Shoppinga i byen. Da får de heller ta seg en svipptur til New York i ny og ne.

Check.

Kristina Johnsen

Kristina Johnsen

Journalist

Journalist og innholdsprodusent. Ur-Vesteråling med svart belte i historiefortelling.
Våre traineebedrifter
De bygger ambisiøse byggeprosjekter i Vesterålen, men de har også bygget et rått team. Du kan bli en av dem. 

Relaterte saker

Sjekk ut vår video om hvordan det er å være trainee!

Sjekk ut vår video om hvordan det er å være trainee!

Som trainee i Look North får du være med på sosiale og faglige samlinger, kurs, bedriftsbesøk, aktiviteter og en studietur til utlandet. Programmet gir deg en unik start på karrieren og venner for livet!

Lever ut legedrømmen i nordnorsk surfeparadis

Lever ut legedrømmen i nordnorsk surfeparadis

Han reiste ut for å studere medisin og tilegne seg kunnskap, men visste hele tiden at han en dag skulle vende hjem til eventyrøya si. Nå lever Anders Stave (32) ut legedrømmen samtidig som han driver verdens nordligste surferesort på smellvakre Andøya. 69 grader nord,...

Share This