fbpx

Hva er øverste hylle innen helse? Bli bedre kjent med Hadsel i Vesterålen som er en av kommunene i Norge som satser tyngst på helseteknologi.

Velkommen til helse-kommunen som har avdelingskontor på fergekaia. Der odds knuses, der folket i tusener av år har hjulpet hverandre med dyrene, fødslene og begravelsene. Hva får du, når du kombinerer denne margfesta omtanken med den nyeste og mest fremoverlente teknologien? En temmelig ramsalt kommune og arbeidsplass.

– Det er selve drømmen å få på plass disse boligene, som skal ha heldøgns bemanning. Vi er utrolig stolte, og det er once in a lifetime opplevelse å få være med på å realisere noe så betydningsfullt. Noe som kan bety så mye for så mange mennesker! sier helse- og omsorgssjefen i Hadsel kommune, Marion Celius.

Flittige arbeidere er spredt over hele huset. Jevnt og trutt tar det form. Enhetsleder for hjemmetjenesten, Mariann Glad folder hendene. Gry ler. Marion gliser fra øre til øre. Geir Skog, enhetsleder for institusjons- og miljøarbeidertjenesten, kikker fra gulv til tak og rister på hodet. Lederteamet er satt ut. Det er første gang lederteamet til helse og omsorg i Hadsel ser bygget på nært hold, og de ser egentlig ut som om de skal til å droppe det feteste musikkalbumet i historien. Det skal de ikke. De står bare og tar inn over seg følelsen av å ha fått være med på noe som vil gjøre livene til mange mennesker bedre.

«– Et symbol på hva knallhard prioritering av framtidsvyer kan resultere i.«

Marion Celius,
omsorgssjef i Hadsel kommune

Alt er planlagt ned til minste detalj, for å skape en sømløs hverdag for beboerne, og et arbeidsmiljø med flyt. Det blir så handfast og ekte når man ser det bli til foran øynene på seg. Kanskje skal de bo her selv, om noen titalls år. Hvem vet. Her er i alle fall alt lagt til rette for trygghet og gode løsninger.

– Jeg er så stolt av å ha vært med på dette, sier helse- og omsorgssjef i Hadsel, Marion Celius.

– Æ blir litt rørt nu, sier fagleder Gry Brun i tjenestekontoret for omsorgtjenestene i Hadsel.

I tillegg har kommunestyret nå vedtatt å bygge nye omsorgsbygg med heldøgns bemanning på Ekren ved Melbu. Det foregår altså en nødvendig og stor satsing på nye omsorgsbygg i Hadsel. I kommunens nye omsorgsplan, legger de om fra å være en kommune med svært mange sykehjemsplasser, til å legge til rette for at folk skal få bo lengre i egne hjem og være herre i eget hus. Hadsel kommune, med sine 8050 innbyggere, får til å investere utrolige 90 millioner kroner i nye omsorgsbygg. Flere skal også bygges.

– Dette er et symbol på hva knallhard prioritering av framtidsvyer kan resultere i, sier Marion Celius.

«Hvis en medisinautomat kan minne deg på å ta medisinen din, kan det gi større grad av mestrings- og frihetsfølelse for den enkelte.«

Marion Celius,
Omsorgssjef Hadsel kommune

Et par timer senere, sitter vi ved et bord i fjerde etasje i rådhuset på Stokmarknes i Hadsel. Når vernesko, hjelmer og vester er skrellet bort, tar lederteamet oss med til sitt hovedkvarter på rådhuset i Hadsel. De fire er sykepleiere og ledere for hver sin virksomhet. Sammen med to andre utgjør de lederteamet som sjonglerer fire øyriker, hundrevis av mennesker og talløse diagnoser. De utøver omsorg på tvers av fjorder og generasjoner.

Det er vanskelig å se for seg at den samme omsorgen skal kunne foregå digitalt og med færre menneskemøter. Skal man sitte der som godt voksen, og bli hilset god morgen av en generisk datastemme, blir servert kaffe og klappet på skuldra av en robot.

– Nei, velferdsteknologi skal ikke nødvendigvis gi færre besøk av personell, men først og fremst bidra til økt trygghet og kanskje også større frihet og verdighet for noen av våre brukere. For noen oppleves det stressende og forstyrrende for eksempel at hjemmetjenesten kommer innom fire ganger om dagen med medisiner. Hvis en medisinautomat kan minne deg på å ta medisinen din to av gangene, kan det gi større grad av mestrings- og frihetsfølelse for den enkelte.

«– “Å være høvelig frisk”. “At hodet fungerer”. “Noen å snakke med”. “At sårene mine heles.” “Tid.” Bak hver lille lapp, og hvert eneste ønske, ligger et liv.«

Brukere,
Hadsel kommune

Vi kikker innom hjemmetjenesten sitt  hovedkvarter i første etasje på rådhuset før vi drar. I gangen henger en tavle full av post-it-lapper.  I forbindelse med “Hva er viktig for deg?” dagen 6. juni i år, ba hjemmetjenesten brukerne om å fortelle hva som er viktig for dem.

“Å være høvelig frisk”. “At hodet fungerer”. “Noen å snakke med”. “At sårene mine heles.” “Tid.” Bak hver lille lapp, og hvert eneste ønske, ligger et liv. Ikke alle ønskene kan løses med teknologi. Men teknologien kan gjøre hendene fri til å prioritere fler av denne typen ønsker.

 

«Vi jobber helt papirløst, og det fungerer veldig bra. Det ble innført allerede i 2013 i hjemmetjenesten i Hadsel.«

Sigrid Eilertsen,
Hjemmetjenesten Hadsel

På en av kontordørene henger “logoen” deres, som de har tyvlånt fra bandet Senjahopen sin sjørøver-aktige logo. Band-navnet er erstattet med “Hjemmesykepleien”.

Sigrid kikker opp fra iPaden, der hun sitter og dokumenterer i pasientjournaler. Hun er nyutdannet, og hører til generasjonen som har sveiping og scrolling i blodet.

– Vi jobber helt papirløst, og det fungerer veldig bra. Det ble innført allerede i 2013 i hjemmetjenesten i Hadsel.

– Kan ikke dekninga bli et problem?

– Enkelte steder kan det være litt dårlig, men vi kan uansett skrive inn i journalen og lese det som står der fra før, og systemet vil oppdatere seg så snart vi kommer i dekning igjen.

Kanskje er de en slags sjørøvere, i et hav fylt med utfordringer. Omsorg kan være vanskelig og krevende. Omsorg er også veldig, veldig enkelt. Det handler om respekt, verdighet, omtanke og tilrettelegging. Nord-Norge trenger folk. De gode hodene og hendene. Om 15 år vil nesten 20 prosent av folket i Nordland være over 70 år*, og særlig i de mindre kommunene.

Det betyr også at du som nyutdannet kan plukke jobber fra øverste hylle. Derfor væpner Hadsel kommune seg til også tennene med den nyeste teknologien, for å være øverste hylle for de som vil skape framtidas løsninger akkurat nå. 

 

*ifølge Indeks Nordland

Fritid i Hadsel

The Hadsel Vibe

Det koker av skaperglede i Hadsel som får selv en hverdagshelt til å lage banebrytende lag, eventer og foreninger.

Kristina Johnsen

Kristina Johnsen

Journalist

Journalist og innholdsprodusent. Ur-Vesteråling med svart belte i historiefortelling.

Flere saker

Sjekk ut vår video om hvordan det er å være trainee!

Sjekk ut vår video om hvordan det er å være trainee!

Som trainee i Look North får du være med på sosiale og faglige samlinger, kurs, bedriftsbesøk, aktiviteter og en studietur til utlandet. Programmet gir deg en unik start på karrieren og venner for livet!

Lever ut legedrømmen i nordnorsk surfeparadis

Lever ut legedrømmen i nordnorsk surfeparadis

Han reiste ut for å studere medisin og tilegne seg kunnskap, men visste hele tiden at han en dag skulle vende hjem til eventyrøya si. Nå lever Anders Stave (32) ut legedrømmen samtidig som han driver verdens nordligste surferesort på smellvakre Andøya. 69 grader nord,...

Share This