fbpx

Kompetanse møter inspirasjon!

av | apr 20, 2018 | Traineeprogrammet

Åtte bagger er pakket og klar. Det er tid for den årlige studieturen til utlandet. I år går reisa til Irland, nærmere bestemt Dublin. En by som kryr av mangfold, spennende business og mennesker som brenner for det de driver med. En by som ennå har et enormt potensiale som ulmer i sjela og som virkelig viser hva det betyr å gi jernet for å kjempe seg opp og frem.

Traineene sitter på flyplassen og venter på boarding. Praten går lekende lett, de har blitt en sammensveiset gjeng. De har alle kommet rett fra studiet, valgt å starte karrieren i Lofoten og Vesterålen – og de angrer ikke. De deler erfaringer fra å være nyutdannet i arbeidslivet, de snakker om fjellturene de har vært på og deler tips til de feteste opplevelsene i regionen. De planlegger hva de skal gjøre når det offisielle programmet i Dublin er ferdig, og hvem som skal invitere til middag når de kommer hjem. De arbeider på ulike steder i regionen og i ulike selskaper. Allikevel er det rom for å henge på fritida og i traineeprogrammet. En mulighet alle benytter seg av.

Flyet ruller inn til terminalen i Dublin, energinivået er høyt til tross for ei lang reise. Gjengen finner seg et bord på en stereotypisk irsk pub og opplever lokal musikk og mattradisjon.  Dagen etter kjenner de våren i lufta, og det varmer i sjela. Sammen trasker de av gårde til den Norske Ambassaden. Dublin imponerer allerede med autentiske gamle bygninger og imøtekommende mennesker som gliser når de går forbi. Parken er grønn og blomstene viser seg frem i all sin prakt. Livet leker.

«Studieturen har vært helt rå – det å komme til et nytt sted, se hvordan bedrifter arbeider og forstå ulikheter mellom landene er inspirerende og lærerikt. Å oppleve kulturen og menneskene har vært fantastisk, vi har fått kryssa av et punkt på bucket-lista.»

Turid Loe, Trainee i Fabrikken Næringshage på Sortland

På den norske ambassaden ønsker Anna Margareta Eriksen de velkommen, hun er praktikant og har vært i Dublin ei stund nå. Hun deler gladelig av sine opplevelser og inspirerer de fleste. Ambassadør Else Berit Eikland står klar for å møte gjengen på kontoret. Lukta av morgenkaffe sprer seg i rommet og traineene er klare for å lære mer om Dublin, Irland og forholdet Norge har til dette spreke landet. Else Berit forteller engasjert om irsk historie, kultur og alt det spennende som skjer. Både innenfor politikk og næringsutvikling. Flere store selskaper har de siste årene etablert seg i Dublin. Byen har blitt et mekka for IT-selskaper som Facebook, Microsoft, PayPal og LinkedIn – for å nevne noen. De har tatt strategiske valg og plassert sine Europeiske hovedkontor der. De rommer arbeidsplasser for flere tusen mennesker, med ulik bakgrunn, etnisitet og opphav. Alle er velkommen i Dublin, og kompetansen de tar med seg verdsettes høyt.

Jørgen Simmenes fra CCT Marketing International kommer innom. Han forteller hvordan reisen som gründer har vært, og hva det harde arbeidet har bidratt til. Han sitter midt i smørøyet. Å utvikle selskapet i Irland har bydd på en reise og et resultat som snakker for seg. Dublin har blitt en kompetanse-hub for slike selskaper.

Det er et enormt fokus på utvikling og Irland ønsker å bidra også utenfor sine egne landegrenser. Traineene inviteres til BT Young Scientists sin messe i Iveagh House. Et byggverk som rommer en unik historie som sitter i veggene. Her møter gjengen mennesker og organisasjoner som er lidenskapelig opptatt av å gi unge mennesker mulighet til å utforske sin kreativitet og sine kunnskaper. På messen stiller skoleelever ut sine utviklingsprosjekter. Temaet er «Self Help Africa» og det skorter ikke på gode løsninger. Et engasjerende opplegg som viser hva god tilrettelegging og støtte kan bidra til for å motivere unge mennesker til å følge sin lidenskap.

«Det er viktig for oss at traineene inspireres til å tenke stort – derfor legger vi alltid en studietur til utlandet hvert år.»

Ivar Tjønsø, Prosjektleder, Fabrikken Næringshage AS

Dagen etter går turen til PayPal sitt hovedkontor. Over 1200 mennesker arbeider her og de arbeider med å utvikle morgendagens løsninger. Gjengen får en rundtur i bygget, selskapet har et enormt fokus på å ta vare på sine ansatte, noe som kommer tydelig frem i fasiliteter og tilbud på campus. De forteller om nye samarbeid og prosjekter som er i «pipen». De forteller også hvor viktig Irland er for dem, og hva de gjør for å gi tilbake til lokalsamfunnet. Gjengen tar til seg inntrykkene, henter inspirasjon og får gode ideer som de tar med seg hjem.

Kultur har det blitt mye av på reisa, et selvsagt «must» på studietur. Lokale butikker, museum og severdigheter har stått på lista. Gruppa har opplevd irsk mat, drikke og natteliv. Det offisielle programmet ble avsluttet med en tur på Guiness StockHouse. Her fikk gruppa et innblikk i hva dette verdensdekkende selskapet har fått til, hvordan det er bygget opp og hva det unike i deres produksjon og produkt er.

På toppen av bygningen, med en 360 graders utsikt over byen, blir det utbrakt en skål. For Dublin, traineene og fremtiden de er i ferd med å bygge – motiverte for å gi jernet.

Nan Iren Erdal

Nan Iren Erdal

Hobbyjournalist

Forretningsutvikler i Fabrikken Næringshage, som er glad i å dele det som skjer!

Flere saker

Sjekk ut vår video om hvordan det er å være trainee!

Sjekk ut vår video om hvordan det er å være trainee!

Som trainee i Look North får du være med på sosiale og faglige samlinger, kurs, bedriftsbesøk, aktiviteter og en studietur til utlandet. Programmet gir deg en unik start på karrieren og venner for livet!

Lever ut legedrømmen i nordnorsk surfeparadis

Lever ut legedrømmen i nordnorsk surfeparadis

Han reiste ut for å studere medisin og tilegne seg kunnskap, men visste hele tiden at han en dag skulle vende hjem til eventyrøya si. Nå lever Anders Stave (32) ut legedrømmen samtidig som han driver verdens nordligste surferesort på smellvakre Andøya. 69 grader nord,...

Share This