fbpx

Er du Norges råeste miljøtrainee?

av | jun 12, 2018 | Grønn økonomi, Magasin, Vesterålen

Nå tar Vesterålen og Reno-Vest grep for å gi plast i havet rødt kort. De begynner med å kapre Norges råeste miljøtrainee.

Plastposene driver rundt i dypet som maneter. Ketchupflasker dupper i vannskorpa. De lurer våre store, vennlige kjemper i havet til å tro at de er snacks. Mikroplast tar plassen i magen til havhesten, som treffer vannskorpa uten å registrere at de har sultet ihjel. De var jo mett? Plasten vår har for alvor meldt seg inn i kretsløpet vårt.

Du kjenner oss fra reiselivsmagasinene og restaurantmenyene på kontinentet. Vesterålen og Lofoten er fotomodellen som glitrer fra glanset papir med krystallklart hav og rein natur. Serveres det råvarer herfra på en tallerken i Frankrike, dirrer mottakeren av forventning til noe rent og ekte.

Men det blir ikke noe å lage reiseliv av, om fjæra svømmer av plast. Noen fiskemilliarder kan regionen også glemme, med mindre man går i strupen på vår moderne tids største problem: Plasten i havet. En av regionens hjørnesteinsbedrifter, eid av Vesterålens seks kommuner, sitter i dag på ei bombe av uforløst krutt som kan spisses i denne retninga. De trenger bare en nøkkelperson for å løse den ut.

Ordførerne i Vesterålen står samla, og Reno-Vest har tatt et standpunkt. Regionene må komme seg i tett for å bekjempe marin forsøpling, og ikke minst tilrettelegge for bedrifter som ønsker å utvikle løsninger for marin forsøpling. Det er historisk vind over det hele. Glemt er alle tidligere konflikter, nå handler det om å finne felles løsninger for å bekjempe marin forsøpling

 

«Mange fra skolebenken kan enormt mye mer om plast enn vi kan. Både når det gjelder å zoome ut og se de store sammenhengene, og når det kommer til detaljer og intrikate systemer. Vi trenger rett og slett en miljøingeniør som vil forme både framtiden i nord, og sin egen arbeidsplass»

Berit Pettersen,
Reno-Vest

Lederteamet i Reno-Vest sitter samlet på en av bedriftens møterom, i hovedkvarteret like utenfor Sortland i Vesterålen, også kalt “Den blå byen”. Lederteamet er utdannet til tennene, og utstyrt med bransjens fineste løsninger. Men det er ikke nok.

– Det vi trenger akkurat nå, er noen som kan mer enn oss, sier administrerende direktør, Berit Pettersen. Hun har ledet bedriften med stødig hånd de siste ti årene, og kan bransjen ut og inn. Nylig ble hun også valgt som styreleder i Avfall Norge. Hun vet at verden er i endring, og at de må manøvrere inn i nye farvann. De vet at problemet ikke er lokalt, men globalt, og at de kan finne løsninger som kan utgjøre en forskjell for all ettertid.

– Mange fra skolebenken kan enormt mye mer om plast enn vi kan. Både når det gjelder å zoome ut og se de store sammenhengene, og når det kommer til detaljer og intrikate systemer. Vi trenger rett og slett en miljøingeniør som vil forme både framtiden i nord, og sin egen arbeidsplass.

Innad i systemet, har de nå ryddet plass og åpnet et stort, hvitt felt som skal fylles med nytt innhold. Ei prosjektstilling for å jobbe med innovasjon når det kommer til plast, og særlig bekjempelse av forsøpling med plast. Ei prosjektstiling som skal hjelpe oss å bygge holdninger og lære oss å handtere plast.

– Denne personen får være med på å utvikle konsepter. Vi snakker om å videreutvikle konsepter, men også å introdusere helt nye tanker. Vi er ute etter noen med innovativ drive, som synes dette er like spennende som iss, sier markeds- og informasjonsleder Torunn Ulriksen.

– En miljø-ingeniør med en genuin interesse for problematikken, som gjerne vil oppleve denne landsdelen tett på kroppen. Det er det vi ser etter, sier Pettersen.

«Vi er i ei brytningstid mellom gammelt og nytt. Folk har vært flinke til å kildesortere, men nå begynner en større bevissthet å vokse fram. Her kan man finne opp nye løsninger som kan pushe verden framover.»

Tage Ellingsen,
Reno-Vest

Tage Ellingsen startet som controller i bedrifter, men leder i dag Reno-Vest Produksjon. Tage jobber med å holde regionen ren, med å få til skikkelig kildesortering i det offentlige rom, og å gjøre hele regionen mindre avhengig av plast.

– Vi er i ei brytningstid mellom gammelt og nytt. Folk har vært flinke til å kildesortere, men nå begynner en større bevissthet å vokse fram, sier han. Det gir seg utslag i blant annet den massive strandryddeaksjonen som har rullet over regionen i vår. Befolkninga stiller opp og finkjemmer strendene – og det er mange frivillige. Tonnevis med søppel fjernes fra havet. Men det er bare toppen av isfjellet.

– Her kan man finne opp nye løsninger som kan pushe verden framover.

Samtidig jobber lokalmiljøene med å skape en renere hverdag i de offentlige rom. Vesterålsk turisme jobber nå med å sette bærekraftige rammer for framtida.

– Vi har en enorm eksplosjon i forhold til turisme. Det handler om å være i forkant av det som har skjedd i Lofoten, sier Pettersen.

Reno-Vest består av tre selskaper som sammen utgjør en klynge som håndterer hele regionens avfall. De knytter til seg forbindelser og aktører som sammen skal tenke større og lengre fram.

– Vi er også med i en marin klynge, bestående av aktører som produserer utstyr for å handtere marint avfall. Det er masse spennende bedrifter i regionen som er med for å aktivt utvikle nye produkter, nye fraksjoner og nye måter å handtere avfall. Disse er også sterkt knyttet til det nye, planlagte oljevern- og beredskapssenteret på Fiskebøl Jeg kan ikke tenke meg noe viktigere og mer meningsfylt å jobbe med.

 Er du klar for den viktigste jobben på Nordkalotten?

Kristina Johnsen

Kristina Johnsen

Journalist

Journalist og innholdsprodusent. Ur-Vesteråling med svart belte i historiefortelling.

Se vår bedriftsside

Reno-Vest

Har du lyst til å vite mer om Reno-Vest og hva de driver med?

Flere saker

Sjekk ut vår video om hvordan det er å være trainee!

Sjekk ut vår video om hvordan det er å være trainee!

Som trainee i Look North får du være med på sosiale og faglige samlinger, kurs, bedriftsbesøk, aktiviteter og en studietur til utlandet. Programmet gir deg en unik start på karrieren og venner for livet!

Lever ut legedrømmen i nordnorsk surfeparadis

Lever ut legedrømmen i nordnorsk surfeparadis

Han reiste ut for å studere medisin og tilegne seg kunnskap, men visste hele tiden at han en dag skulle vende hjem til eventyrøya si. Nå lever Anders Stave (32) ut legedrømmen samtidig som han driver verdens nordligste surferesort på smellvakre Andøya. 69 grader nord,...

Share This