fbpx

Tech-eventyr i Vesterålen

av | apr 3, 2018 | IT, Vesterålen

Fjell, hav og fiskeri. Ja, det er det vi forventer når vi tenker Vesterålen, men hvordan kan det ha seg at regionen er i ferd med å bli en magnet for spennende IT-start-ups?

Vesterålen er for mange en litt ukjent lillesøster av Lofoten, men få vet at det er i ferd med å utvikle seg en pioneerånd uten like innen tech-bedrifter. Framsikt er en av de bedriftene som nå markerer seg nasjonalt med sine løsninger. Midt i noens drømmeferie, sitter teamet på 20 økonomer, designere og tech-kyndige med hodet i “skyen”, som en eneste stor organisme av hjernekraft.

– Hvorfor akkurat her?

– Det er noe med pågangsmotet og driven som er i Vesterålen og Lofoten. Det er mange som gønner på og får til tøffe ting. Man tror man kan få til det utroligste, og nettopp derfor får man det til. Enten det er å bygge kulturhus, lage bedrift, eller få VG-lista til Sortland. Folk bidrar til dugnaden, sammen, og hjelper hverandre. Det er fantastisk drahjelp i hele regionen, sier Framsikt-gründer Halvor Walla. Regionens svar på Steve Jobs, om du vil.

Vi møter ham i hovedkvarteret til Framsikt på yttersida av øyriket, på det som tilsvarer en slags D-dag for teamet.

I dag er det Kostra-camp – ei intensiv økt der de knuser ferske tall fra staten, og dandérer dem inn i et sømløst verktøy som skal gjøre økonomi enklere – og mye mer gøy. Løsningene deres er solgt til 117 kommuner, deriblant Bergen og Drammen kommune, og i  dag har de satt ny rekord i antall brukere – 639 brukere på ett døgn. I morgen tidlig skal det sendes ut opplæringsfilm til 3500 brukere.

– Når den nye teknologien blir satt i system, og vi lykkes, da kjenner vi at vi lever. Det gir oss noen skikkelige kick når vi sammen kommer i mål, sier Walla.

«Det er noe med pågangsmotet og driven som er i Vesterålen og Lofoten. Det er mange som gønner på og får til tøffe ting.»

Halvor Walla,
Framsikt

Forbes magazine kaller det en “skandinavisk, boblende tech-økonomi som minner om 90-tallets dotcom-bonanza”. Det blomstrer opp hubs i hele Skandinavia. Det skjer i flere deler av Finland, som ligger på toppen av EUs liste for Europeisk Innovasjon. Det skjer i Skellefteå i Nord-Sverige, der North Kingdom produserer løsninger som Google, Lego og Adidas tar i bruk. Og det skjer i deler av Lofoten og Vesterålen, der femti nye arbeidsplasser har poppet opp, og bedriftene skriker etter arbeidskraft. Her skapes overskrifter som “Skal danke ut Excel”, “Etablerer IT-miljø” og “Vil tette hull i markedet.”

Framsikt forutså nemlig utviklinga i kommune-Norge. De startet opp akkurat idet Stortinget ga marsjordre til norske kommuner om å komme seg over på “skyen”. Beskjeden var at dette ville spare skattebetalerne for millioner.

Den sylhvasse timingen gjorde at selskapet eksploderte. Omsetninga har doblet seg hvert eneste år siden 2014. I 2020 når de etter alle prognoser 50 millioner kroner i omsetning.

Alt fram til nå har vært en oppbyggingsfase. 2018 er for alvor året der Framsikt skal ta over.

– Vi har kommet dit vi skal være, og det har vi arbeidsstokken å takke for. Et fantastisk lag, med en kombinasjon av nye, kvikke hoder, erfarne kommunefolk og sinnsykt dyktige utviklere i India. Makan til dedikert gjeng skal du lete lenge etter, sier Walla.

«Traineene er uunnværlige for oss. De bringer med seg en enorm evne til å lære, friske innfallsvinkler, og er en fantastisk drahjelp.»

Halvor Walla,
Framsikt

Teamet er satt sammen i en balansert miks av bransjens beste hoder, fra de helt nyutdannede, til de mest erfarne. De har etablert avdelinger i Drammen, Lillehammer, Oslo og India. Det har ikke Trainee Cecilie Ness fra Sogndal noe imot.

– Det er så kjekt å dra på jobbturer til India. Det er akkurat passe mye reising, sier hun.

Cecilie jobber som support, og sitter dypt konsentrert og tar imot telefoner fra hele landet. Hun ble en del av det fremoverlente teamet da hun for noen få måneder siden flyttet fra den trange studenthybelen i Bergen til et hus i fjæra.

– Jeg så en råspennende og fremoverlent IT- og økonomijobb på et heftig sted. Jeg bare måtte søke, sier Cecilie.

Hun er en av selskapets tre traineer, og sammen med Roman Zherebko fra Kiev og Yngve Byrkjeland – som kom rett fra Oxford Brookes University i London – har de bidratt til boomen de siste årene.

– Traineene er uunnværlige for oss. De bringer med seg en enorm evne til å lære, friske innfallsvinkler, og er en fantastisk drahjelp. De får veldig mye ansvar og, sier Walla.

«Jeg har fått bruke kompetansen innen både økonomi og IT til å bygge opp noe helt nytt. Jeg har ikke angret på valget, jeg trives veldig! Det er en litt annen tilværelse her enn i Oslo. Det er veldig sosialt her, og man er mer deltaker enn konsument»

Simon Pedersen,
Framsikt

– Så, hva er neste skritt i utviklingen?

– Om ikke lenge skal vi lansere “Han Simon”, sier Walla.

“Simon” er en digital assistent som er “based on a true story”. Programvaren er inspirert av selskapets stoiske økonomiansvarlige med samme navn. Så snart løsningene er designet, skal han kunne poppe opp på skjermen til brukerne og si “Jeg ser du har avvik”.

– Roboter og maskinlærere er framtida. I år jobber vi fortsatt med å utvikle grunnplattformen, sier Simon Pedersen, som ble ansatt i 2015, og har vært med på å bygge opp selskapet, stein på stein.

– Jeg har fått bruke kompetansen innen både økonomi og IT til å bygge opp noe helt nytt. Jeg har ikke angret på valget, jeg trives veldig! Det er en litt annen tilværelse her enn i Oslo. Det er veldig sosialt her, og man er mer deltaker enn konsument, sier han.

En annen ansatt som har vært med siden starten, er Jannie Hansen. Hun er markedsansvarlig, og trives ilag med teamet i havgapet:

– En av årsakene til at jeg trives godt i Framsikt og på hovedkontoret i Vesterålen, er gode kollegaer og godt arbeidsmiljø. Det er en svært viktig faktor i en ellers travel hverdag!

Jannie kom rett fra studiene og visste ikke helt hva det ville si å gå inn i en start-up bedrift:

– Det har vært en bratt læringskurve og jeg har lært ting som strekker seg også utenfor mitt fagfelt. Det er nettopp det som har gjort reisen så spennende. Man har fått et innblikk i mange aspekt i en organisasjon, I Framsikt er det alltid noe nytt og man slutter aldri å lære, sier Jannie.

For når teknologi, business og mennesker møtes, da skjer det saker og ting. Spe på med frisk sjøluft og drahjelp fra lokalmiljøet, og du har en oppskrift på en IT-boom man må til nabolandene for å finne maken til.

– Det handler nok om å jobbe med noe man synes er viktig, og det gir et helt eget samhold. Det føles veldig meningsfylt å skape ny programvare som gjør arbeidet og livet til andre mennesker enklere, sier Walla.

Framsikt. Å bo i noens drømmeferie, og samtidig friheten til å skape den jobben du drømmer om. Ikke rart Vesterålen er blitt hub for så mange spennende tech-bedrifter.

Framsikt AS

Har du lyst å vite mer om Framsikt og jobbmulighetene der…

Kristina Johnsen

Kristina Johnsen

Journalist

Journalist og innholdsprodusent. Ur-Vesteråling med svart belte i historiefortelling.

Flere saker

Sjekk ut vår video om hvordan det er å være trainee!

Sjekk ut vår video om hvordan det er å være trainee!

Som trainee i Look North får du være med på sosiale og faglige samlinger, kurs, bedriftsbesøk, aktiviteter og en studietur til utlandet. Programmet gir deg en unik start på karrieren og venner for livet!

Lever ut legedrømmen i nordnorsk surfeparadis

Lever ut legedrømmen i nordnorsk surfeparadis

Han reiste ut for å studere medisin og tilegne seg kunnskap, men visste hele tiden at han en dag skulle vende hjem til eventyrøya si. Nå lever Anders Stave (32) ut legedrømmen samtidig som han driver verdens nordligste surferesort på smellvakre Andøya. 69 grader nord,...

Share This