fbpx

The Hadsel Vibe

Fritid, Vesterålen

Det koker av skaperglede i Hadsel. Skaperglede som får selv en hverdagshelt til å lage banebrytende lag, eventer og foreninger.

Å komme til Hadsel er som å entre en magisk portal laget av fjell, fjord og sølvfarget hav. Kanskje ikke så rart at Hollywood tenkte det samme, og brukte verdens mest kjente fjord, Trollfjorden i filmen “Downsizing” med Matt Damon. Men det mest spektakulære med Hadsel er ikke naturen, men folka som bor der. Det er nemlig noe som skjer med deg når du flytter hit. La deg ikke lure av stillheten, for det koker av lag, foreninger og de rareste nisjeeventer her. Vi måtte dypdykke med de lokale heltene for å få vite mer. Hva er greia med The Hadsel vibe, folkens?

«Altså. Enkelte snakker jo om å overleve vinteren her. Men jeg vet ikke hvordan jeg skal klare meg uten. Alt annet blir liksom så puslete og slapt. Det er deilig med vær, og de ekstreme kontrastene

Svein-Roar Martinsen,
Hadsel

Svein-Roar Martinsen er en av dem som skulle bare være her i et kort vikariat på Nordlandssykehuset. For ham ble mulighetene i Hadsel til snø og mørke som magneter. For det skjer noe med Svein-Roar når han ser hodelykter danse oppover fjellsiden, som Snehvits syv små dverger. Han elsker snø i skjegget. Han elsker ukyssede fjelltopper. Når andre blir våryre, blir han litt irritert, for da forsvinner hans beste fritidskompis: skiløypa.

–  Altså. Enkelte snakker jo om å overleve vinteren her. Men jeg vet ikke hvordan jeg skal klare meg uten. Alt annet blir liksom så puslete og slapt. Det er deilig med vær, og de ekstreme kontrastene, sier Svein-Roar.

Kjeda seg i storbyen

Han ser opp Trollfjord-veggen der kompisene henger – ikke fjellet, men den flunke nye klatrehallen på Stokmarknes – bygget på dugnad, selvfølgelig. Dugnad. Der har du et nøkkelord, for her finnes forening og en klubb for det aller meste, sier Rayner Skare Lind.

Han vet hva han snakker om, han har 18 (!) forskjellige verv i Hadsels underskog av lag og foreninger. Her kan du kaste deg utfor fjelltopper på paraglider. Eller la vær. Du kan dra på nisjefestivaler. Eller gjøre som Rayner – sitte i baktroppen og trekke i trådene.

– Jeg bodde tre år i Tromsø, og fikk nesten abstinenser. Jeg hadde så mange planer og ting som skulle skje, så det ble verre og verre å dra tilbake til Tromsø igjen etter ferien, sier Rayner og gliser.

«Jeg bodde tre år i Tromsø, og fikk abstinenser til Hadsel. Jeg hadde så mange planer og ting som skulle skje, så det ble verre og verre å dra tilbake til Tromsø igjen etter ferien»

Rayner Skare Lind,
ildsjel Hadsel

Rayners mobil piper hele tida. Timeplanen hans er pepra. Venner har sagt til ham  “kanskje du skulle gire ned på alle vervene”, men Rayner har ikke lyst. Han får kick av å bidra til ting skjer. Ting som nesten virker litt umulig å få til i en nordnorsk kommune.

– Kanskje… og veit du… jeg tror jeg elsker det. Huff. Haha!

En som har fått komfortsonen utvidet av eventscenen, er Daniel Sowe. Han og noen kompiser peisa på, og lagde Klubb Klikk i Vinkel for noen år siden. Elektronicaeventer i havgapet, rett og slett. Nå jobber han for Fiskeriparken Egga Utvikling, og pysler på fritida med “Minimal techno” under djnavnet Dawooda.

– Pulsen er annerledes her enn i byen. Det er dager som er så stille det eneste man hører av liv er ett og annet “gakk” fra sjøfuglene som bor her, sier Daniel.  Overgangen fra BI til Lofoten og Vesterålen ble faktisk ganske brå for Daniel.

– Det var ei stund der jeg tok meg i å være litt bitter. Det føltes som om alt skjedde alle andre steder enn her. Men så skjedde det noe. Det er ei omstilling, og den skjedde gradvis. Jeg fikk gira meg om, og så at det egentlig er veldig bra for meg å være her.

Han får nemlig kort og godt to timer i gave hver dag.

– Alt er så nært, at det tar meg fem minutter å komme meg til jobb. Det er én time mindre enn det tok i Oslo. Det er to timer ekstra jeg kan bruke andre ting, hver eneste dag. To timer ekstra med sønnen min.

«Alt er så nært, at det tar meg fem minutter å komme meg til jobb. Det er én time mindre enn det tok i Oslo. Det er to timer ekstra jeg kan bruke andre ting, hver eneste dag. To timer ekstra med sønnen min.

Daniel Sowe,
Hadsel

Kolbjørn Hoseth Larssen ser opp og hiver seg i klatringa fortere enn de andre rekker å tenke “det der ser vanskelig ut”. Kolbjørn er sjølveste filmfaderen i Vesterålen. Han jobber med å fostre opp mediefolk i den videregående skolen. Han er primus motor bak filmfestivalen Laterna Magica. Han var frontmann for å få laga Makerspace Vesterålen der folk kan komme å lage ting sammen. Sammen. Nok et nøkkelord.

Det er en slags fandenivoldsk energi over denne gjengen. Klatreinstruktør og selverklært “crazy dog person”, Lasse Uppman ser på folket som klatrer. I begynnelsen syntes han også det var litt stille her. Men sønnen bodde her, og da mammaen hans ble syk, flytta han hjem. Det var ikke planen – det var sånn det ble. Men Hadsel har jo en sånn magisk greie over seg. Du blir blåst av banen av folka som bor her. Lasse smiler, og nikker i retning av inngangsdøra.

– Grunnen til at jeg ble i Hadsel, ser du der borte.

Drømmedama til Lasse, Sunniva betrakter gutta i veggen. Rundt henne svinser to hunder.  Hun representerte et fritt liv med hunder og familie. Langt ifra et byliv, men med mer næring til sjela.

Det er kanskje ikke fylt med lyskryss, trikker, og det siste innen baristakunst. Men det finnes noe her. Kanskje er det jorda som er gjødsla med skaperglede? Kanskje er det stille lenge nok til at du hører de galeste ideene dine? For når du ser Trollfjorden med sine fjell rett i havet, skjønner du at selv naturen fikk lyst å lage noe helt umulig og hinsides vakkert.

Noe som tar pusten ifra deg, og får deg til å ha lyst å dele øyeblikket sammen med noen du er glad i. Noen kaller det spektakulært – vi kaller det for The Hadsel Vibe.

Hadsel kommune søker sykepleietrainee

En unik traineestilling er nå ledig i Hadsel kommune. Les mer om den her.

Kristina Johnsen

Kristina Johnsen

Journalist

Journalist og innholdsprodusent. Ur-Vesteråling med svart belte i historiefortelling.

Flere saker

Sjekk ut vår video om hvordan det er å være trainee!

Sjekk ut vår video om hvordan det er å være trainee!

Som trainee i Look North får du være med på sosiale og faglige samlinger, kurs, bedriftsbesøk, aktiviteter og en studietur til utlandet. Programmet gir deg en unik start på karrieren og venner for livet!

Lever ut legedrømmen i nordnorsk surfeparadis

Lever ut legedrømmen i nordnorsk surfeparadis

Han reiste ut for å studere medisin og tilegne seg kunnskap, men visste hele tiden at han en dag skulle vende hjem til eventyrøya si. Nå lever Anders Stave (32) ut legedrømmen samtidig som han driver verdens nordligste surferesort på smellvakre Andøya. 69 grader nord,...

Share This