fbpx

Traineer på blåtur i Vesterålen

av | feb 25, 2018 | Fritid, Vesterålen

Fiskeri og havbruksnæring i verdensklasse

Vi er i januar, tida hvor de fleste tror at det er bekmørkt i Vesterålen. Slik er det altså ikke. Den blå timen som vi gleder oss til i desember kommer tidligere og varer lengre. I tillegg ligger sola og ruver rett bak fjellene. Den viser seg ikke, men alle vet at den er der. Den lyser opp himmelen over og fargespillet kan ikke beskrives, det må oppleves. Traineene vender snuta nordover fra Sortland – mot Andøya. På vei over broen til Maurnes smykker et helt nytt bygg Holmen. Her har Holmøy Maritime etablert seg med nye lokaler.

Holmøy Maritime er et fiskeri- og havbrukskonsern i verdensklasse. Med sine underselskaper driver de både fiskeoppdrett, fiskefangst og salg av varer fra havet. Som nå gir et fint gjenskinn av bygget som er reist. Det er tegnet av Snøhetta, og bygget av det lokale selskapet Øksnes Entreprenør. Synet av dette er ikke det traineene forventer seg i det bilen svinger av veien og parkerer. Vi blir møtt av Daglig leder Kay Arne. Han tar oss med på en omvisning i bygget og forteller om virksomheten. Traineene er imponert over selskapet og satsingen de driver med. De har store planer for fremtiden. I dag presenterer de sitt samarbeid med Rolls Royce – de utvikler et lukket anlegg til havs. Her skal fisken bo- og vokse frem til den er klar for å flytte ut i det arktiske vannet. Årsaken til at de ønsker et lukket anlegg i de første vekst stadiene er for å blant annet unngå lakselusa. Anlegget blir kalt for Giant, og det ser ikke mindre enn proft ut. Holmøy er en innovativ organisasjon som tørr å satse, i Vesterålen.

«Vesterålen er vekstregionen som har satset på fisk, reiseliv, IT og rakettforskning»

Nan Iren Erdahl,
Prosjektleder Look North Trainee

Nordlys, vitenskap og kunnskap på nivå med NASA

Turen går videre mot Andenes. På veien møter vi både reinsdyr, havørn og en storslått natur. Dette er selveste lekeplassen til Vesterålingene. Her er det strender man kan surfe på, fjell man går på topptur i, det er bare kreativiteten som setter grenser for hvilke aktiviteter man kan ta seg til. Det er et mekka for friluftsinteresserte. Når man nærmer seg tuppen av Andøya, Vesterålens nordligste punkt, skimter man Andenes. Et lokalsamfunn med et brennende engasjement. Istedenfor å svinge til høgre mot sentrum, går turen til venstre. Traineene skal besøke Andøya Space Center.

Omkranset av hav, fjell med alpeformasjon og levende natur finner vi Andøya Space Center og romskipet Aurora. Her arbeider mennesker fra hele verden med forskning, vitenskap og kunnskapsformidling. Traineene blir tatt imot av Fredrik, han har studert ute, men har kommet hjem til regionen for å arbeide med det han brenner for. Få vet hvilke muligheter som finnes i Vesterålen, men vi kan skrive under på at det er mange.

Fredrik gir traineene en omvisning på Space Centeret. Her utvikles det romfartsteknologi og det forskes på nordlyset. De sender opp raketter som måler nordlysaktivitet i atmosfæren, og nå utforsker de også mulighetene for å etablere oppskytningsfelt for satellitter. Nede på utskytningsområdet får traineene se oppskytningsrampene til rakettene som sendes ut. Kraftige konstruksjoner bygget for å tåle enorme krefter. NASA-følelsen er tilstede i det de entrer kontrollrom og datasenter – dette eksisterer i Vesterålen. Omvisningen avsluttes på Romskipet Aurora. Her skal traineene på oppdrag i verdensrommet. De blir utstyrt med romfartsbekledning og får en brief på oppdraget som skal gjennomføres – de skal innhente data til videre forskning på nordlyset. Kapteinene leder an inn i romskipet. Her har kommunikasjons-, sikkerhets-, teknisk- og datainnhentings-teamene sin egne stasjoner. Dørene blir lukket og ferden går fra Andenes og ut i verdensrommet. Under oppdraget møter crewet på komplikasjoner. De må restarte hele romskipet for å unngå kraftige sikkerhetsbrudd og skader på utstyr. Dette løser de med knusende ro. Etter oppdraget går de igjennom resultatene sine. De har løst oppdraget med 98% suksessrate.

«Å besøke moderne havbruk, og samtidig få oppleve hvaler på nært hold. Dette var vilt.»

Turid Loe,
Trainee i Fabrikken Næringshage

Opplevelser hele verden higer etter – rett utenfor stuedøra

Traineene starter neste dag med en rolig frokost før turen går videre til Andens SeaSafari. De har gjort klart utstyr og fyrt opp RIB-en. De tar traineene med utpå Andfjorden. Turen innover fjorden går raskt. Båten flyr nærmest over havoverflaten, men drønningene kjennes godt. Jubelen står i båten i det man får følelsen av å være i en fornøyelsespark. Farten slakkes av og man ser soloppgangen i Øst. Fargespillet lyser opp himmelen og fjellene glitrer i horisonten. Følelsen av å sitte omkranset av hav på alle kanter, i et med naturen, er overveldende. Man forstår fort hvorfor mennesker fra hele verden tar turen hit, for å oppleve nettopp dette. En finne skimtes i det fjerne, og båten siger nærmere. En spekkhugger viser seg frem i all sin prakt. Flere kommer – de er i flokk. Rundt båten svømmer de. Traineene skiller mellom hanner, hunner og kalver. Hannene er beskyttere og oppdagere. De utforsker områdene før de guider flokken videre. De er på jakt etter sild og sel. Hunnene er vise, de bruker store deler av livet på å spre sin kunnskap videre. Det er ikke uvanlig at disse lever lengre enn sine egne sønner. Kalvene holder seg tett inntil mødrene. De svømmer sammen og man skimter ryggfinnene i synkron dans på havoverflaten. Dette er opplevelser som er få forunt – men som trainee i Vesterålen har du disse rett utenfor stuedøren.

Forfatter av artikkelen

Forfatter av artikkelen

Foretningsutvikler

Relaterte saker

Sjekk ut vår video om hvordan det er å være trainee!

Sjekk ut vår video om hvordan det er å være trainee!

Som trainee i Look North får du være med på sosiale og faglige samlinger, kurs, bedriftsbesøk, aktiviteter og en studietur til utlandet. Programmet gir deg en unik start på karrieren og venner for livet!

Lever ut legedrømmen i nordnorsk surfeparadis

Lever ut legedrømmen i nordnorsk surfeparadis

Han reiste ut for å studere medisin og tilegne seg kunnskap, men visste hele tiden at han en dag skulle vende hjem til eventyrøya si. Nå lever Anders Stave (32) ut legedrømmen samtidig som han driver verdens nordligste surferesort på smellvakre Andøya. 69 grader nord,...

Share This