fbpx

Bygger digialt hovedsete i Vesterålen

Ingen bedrifter smelter sammen ytterpunktene rå naturkraft og digital fosskoking bedre enn Trollfjord-konsernet.
Å komme til Lofoten og Vesterålen er som å kjøre rett inn i et filmsett for en vill fantasy-serie. Og en av de heftigste kulissene er Trollfjorden, en verdenskjent fjord-stjerne som trekker folk fra hele verden. Det er en grunn til at regionens ledende kraft- og bredbåndsleverandør har hentet navnet sitt nettopp fra Trollfjorden.
Konsernet Trollfjord er stedet der urkraft fra naturen møter nyskapende teknologi. For teknologioptimismen er rødglødende i regionen, særlig i Hadsel, kommunen som ligger som et smørøye midt mellom Lofoten og Vesterålen. De satser på smart omsorg, de har Nordlandssykehuset, Makerspace, Nord universitet og et sydende videregående tilbud innen teknologi og medier.

«At Vesterålen har dette fremoverlente tankesettet er gull verdt – og det er nettopp dette som vil sikre at de beste folka finner veien hit»

Arild Fredriksen, Direktør i Trollfjord Bredbånd

Look North Trainee har besøkt konsernet som fungerer som et slags moderskip for denne sydende, teknologiske buzzen:

– Vesterålens fremoverlente tankesett er gull verdt. Det er nettopp dette som vil gjøre at de beste folka finner veien hit, sier Arild Fredriksen, direktør i Trollfjord Bredbånd.

Store flater av glass deler inn kontorene deres. I det nærmest futuristiske landskapet inne summer en jevn summetone av småprat, telefoner som ringer og hæler som klakker over parketten. På en av veggene rager et maleri av Trollfjorden, med gamle og nye fiskebåter fra det berømte slaget i Trollfjorden. Et bevis på hvor folket her kommer fra, hvor vi er. Dette stolte, nordnorske har de i ryggen, men nå vil de fornye og utvikle selskapet, og vet at de ikke klarer det selv.

– Vi trenger ungdom for å utvikle oss. Teknologi-talenter som kan være med å løfte dette videre, sier direktøren.

 Vesterålen og Lofoten var en gang et hovedsete for ramsalte primærjobber. Det er det fortsatt. Men stedet er i ferd med å utvikle en enorm tech-pondus, og satsinga på ny teknologi er i ferd med å bli levevei for stadig fler i nord. Ingen bedrifter smelter sammen ytterpunktene rå naturkraft og digital fosskoking bedre enn Trollfjord.

– Målet vårt er å bygge opp et digitalt hovedsete som kan tiltrekke de beste folkene i bransjen, her ute i distriktet. Vi må ha et visst omfang på det, ellers klarer du ikke oppnå noe. Det tilfredsstiller ikke de nyutdannede eller de som sitter med en kul jobb i Oslo. Vi må kunne tilby noe eget her oppe i nord, sier Fredriksen.

 

Fra å være et tradisjonelt – og kanskje litt traust – kraftselskap, har Trollfjord utviklet seg til å bli et massivt IKT-konsern med tre datterselskap og eierskap i flere selskaper i bransjen.

Den teknologiske biten har for lengst vokst seg større enn kraftproduksjonen. Målet er å være så kraftig rustet, at man for alvor kan begynne å vokse. Der de tidligere ville outsourcet oppgavene, har de nå lagt breisida til for å bygge opp egne miljøer. Konsernet skyter nå knopper som ei selje i solsteiken i mai. Og som medeier i selskapet Hitch, er de en del av den nasjonale satsinga på smarthus-teknologi.

– Vi ser mulighetene i bransjen. Ladekonsepter, smarte hjem. Bredbånd er mediet som tar bedrifter og privatpersoner ut i den store verden. Derfor trenger vi virkelig å rekruttere, forteller Fredriksen.

Direktøren kan knapt få understreket nok hvor viktig det er å legge til rette for de gode hodene.

– Det tradisjonelle er helt klart å holde seg innenfor kraftselskapet sitt område. Vi er ett av de få e-verkene som strekker seg enda lengre. Vi har sett et potensiale for å bevege oss utenfor kommunegrensene i regionen, sier han. 

«Vi er nødt til å være fremst hvis kundene skal bli fornøyde med oss. Derfor trenger vi folk som liker den holdninga»

Runar Lyngmo, Teknisk sjef i Trollfjord

  Trollfjord Bredbånd har eksistert siden 2002, men mange tjenester har blitt løst i andre deler av landet. Nå er de seks ansatte på marked- og salgsavdelinga, åtte mennesker i kundesenter, og ei teknisk avdeling på ti personer. Når det gjelder suget etter ny arbeidskraft er de nesten umettelig. – Hvorfor skal unge teknologi-talenter velge Trollfjord?

– La oss si vi skal bygge et nytt felt, og prosjektere det. Har vi fått inn en ny person med de rette kvalifikasjonene, ville vi ikke nøle med å gi ham ansvaret for prosjektet. Du vil komme nært på prosessene og utviklinga, og vi kommer til å ta vare på deg i et godt team. Kort sagt: Vi har bruk for deg, og du vil få mye tillit og ansvar fra dag én. 

Det mest imponerende, er hvordan selskapet klarer å levere skikkelig bredbånd til langt uti gokk. Selv på de ytterste øyene har vi bra bredbånd, sier teknisk sjef Runar Lyngmo, som er en konstant faktor i konsernet. Han har vært med siden 2002, og sett forvandlinga fra traust kraftselskap til offensivt tech-konsern fra innsida. Men hva er egentlig grunnen til at han har blitt værende så lenge?

– Her får jeg utvikle meg og hele tiden være i bevegelse. Det skjer hele tiden nytt. Jeg trives ekstremt godt. Vi e ganske langt framme her. Vi tester nye ting og prøver det nye. Vi er nødt til å være fremst hvis kundene skal bli fornøyde med oss. Derfor trenger vi folk som liker den holdninga, avslutter han.

Kristina Johnsen

Kristina Johnsen

Journalist

Journalist og innholdsprodusent. Ur-Vesteråling med svart belte i historiefortelling.

Trollfjord

Trollfjord har som overordnet mål å være en ledende bedrift i Hadsel kommune som driver effektivt og lønnsomt til beste for kunder, ansatte og eier. Trollfjord skal bygge og vedlikeholde en framtidsrettet infrastruktur, samt levere relaterte produkter og tjenester etterspurt av lokalsammfunnet.

Flere saker

Sjekk ut vår video om hvordan det er å være trainee!

Sjekk ut vår video om hvordan det er å være trainee!

Som trainee i Look North får du være med på sosiale og faglige samlinger, kurs, bedriftsbesøk, aktiviteter og en studietur til utlandet. Programmet gir deg en unik start på karrieren og venner for livet!

Lever ut legedrømmen i nordnorsk surfeparadis

Lever ut legedrømmen i nordnorsk surfeparadis

Han reiste ut for å studere medisin og tilegne seg kunnskap, men visste hele tiden at han en dag skulle vende hjem til eventyrøya si. Nå lever Anders Stave (32) ut legedrømmen samtidig som han driver verdens nordligste surferesort på smellvakre Andøya. 69 grader nord,...

Share This