Lever ut legedrømmen i nordnorsk surfeparadis
Han reiste ut for å studere medisin og tilegne seg kunnskap, men visste hele tiden at han en dag skulle vende hjem til eventyrøya si. Nå lever Anders Stave (32) ut legedrømmen samtidig som han driver verdens nordligste surferesort på smellvakre Andøya.
69 grader nord, lengst nord i Nordland fylke, ligger langstrakte Andøya. Dette er ei øy som tar pusten fra de fleste. Med sine stupbratte fjell, kritthvite strender og sitt rike dyreliv, har Andøya for lengst blitt et yndet reisemål for eventyrlystne globetrotter. Men denne øya er så mye mer enn sin storslagne natur. Et internasjonalt romfartssenter, ei tradisjonsrik fiskerinæring og et variert kulturliv er bare noe av det som gjør dette stedet så unikt. Opp gjennom årene har Andøy kommune tiltrukket seg tilflyttere fra alle verdens hjørner – og det har de på ingen måte tenkt til å stoppe med.
Søker unge tilflyttere
– Innbyggerne på Andøya er vant til tilflyttere, både norske og internasjonale. Mange av de som bor her kom selv hit uten å kjenne noen, og vet hvor viktig det er å være raus og inkluderende. Det har skapt et varmt og åpent samfunn. Nå trenger vi flere unge tilflyttere til Andøya for å fortsette å skape vekst og utvikling i kommunen, innleder Beathe Andersen.
Hun er enhetsleder for Helse og Familie i Andøy kommune og jobber blant annet med rekruttering. Akkurat nå er hun på leting etter to nye fastleger til Andenes legekontor, som også får delta i Look Norths traineeprogram.
Andenes er det største tettstedet på Andøya og kommunens administrasjonssenter. På spissen av øya, helt ut mot havgapet, ligger de små, koselige bolighusene side om side med vakre sandstrender, kafeer, butikker og fiskebåtene i havna. Herfra er det verken langt til skole, barnehage, fjell, idrettshall eller flyplass.
– Andenes er lite sted, men det oppleves som ganske urbant, med koselige gågater, kafeer og hyggelige butikker. Fordelen er at alt du trenger er innen få minutters avstand. Og om du vil være i Oslo før klokka ni om morgenen, er det bare å hoppe på første fly. Å ha alt du trenger i daglivet så nært, frigjør enormt mye tid til å leve. I mange byer kaster man bort masse tid på transport og logistikk, men på Andenes kan man heller bruke denne tiden på familie, venner og fritidsaktiviteter. Det er ganske fantastisk, smiler Andersen.
Godt miljø
Disse faktorene var noe av det som trakk Anders Stave tilbake til heimplassen. Han jobber i dag som fastlege på Andenes legekontor, og beskriver et ungt og aktivt miljø på arbeidsplassen.
– Jeg stortrives i jobben min. Ingen dager er like og jeg får stadig vekk utfordret meg selv på nye fagområder. Hver dag er et nytt eventyr, sier 32-åringen engasjert.
«Selv om det kan være hektisk som fastlege i Andøy kommune, er det ikke slik at man overbelastes med alt for mange oppgaver. Derfor har jeg mye overskudd og tid som jeg kan bruke på fritidsaktiviteter, familie og venner»
Anders Stave
Fastlege i Andøy kommune
– Når du jobber som fastlege på en plass to timer unna nærmeste sykehus, vil du havne i en del overraskende og uvante situasjoner. Du vet aldri hva dagen vil bringe, og man må ofte ta hånd om pasienter som trenger akutt hjelp. Det kan være tøft å stå i det, men det er ekstremt lærerikt. Dessuten har du alltid gode kollegaer rundt deg som bistår og støtter deg.
Han har flere ganger erfart hvor viktig fastlegeordningen er for Andøyas innbyggere.
– Fastlegeordningen er selve ryggraden til helsevesenet. Uten den hadde alt stoppet opp. Vi er helt avhengige av dyktige fastleger i kommunen som kan bidra til å sikre et trygt og godt tilbud til alle som bor her, sier Stave.
Selv har han en pasientliste på vel 1000 personer. Cirka en femtedel av kommunens befolkning.
– En fin ting med å jobbe som fastlege i Andøy kommune er at man får et personlig og kontinuerlig forhold til pasientene sine over tid. Det er en stor fordel, både for pasientenes del og for meg som lege, sier Stave.
Surfelegen
Andøyværingen har etter hvert blitt kjent som «surfelegen» blant øyas innbyggere. Det skyldes at han i tillegg til å være lege, er en dyktig surfer og driver verdens nordligste surferesort, Andøya Arctic Aloha, sammen med en kompis. Her har de skapt et spirende surfemiljø som tiltrekker seg surfere fra mange land.
– Vi har ingen ambisjoner om å skape et kjempestort surfested som tar imot drøssevis av turister. Det vi ønsker er å tilby en autentisk og bærekraftig opplevelse for surfere som vil ha en arktisk surfeopplevelse i verdensklasse. Det er fantastiske surfeforhold på yttersida av Andøya. Jeg har surfet mange steder i verden, men bølgene her er noe helt for seg selv, smiler Stave.
For kort tid siden hadde han selv en svært spesiell opplevelse på surfebrettet.
– Plutselig var jeg omringet av flere store spekkhoggere. Jeg har møtt på hai i utlandet før, men dette var egentlig mer skremmende siden spekkhoggerne er så svære. Det var ganske absurd å være så nært dem, men det gikk helt fint.
Til tross for at han har fulltidsjobb som lege, har det ikke vært noe problem å kombinere jobben med surfevirksomheten.
– Selv om det kan være hektisk som fastlege i Andøy kommune, er det ikke slik at man overbelastes med alt for mange oppgaver, slik det dessverre er i en del fastlegestillinger. Spesielt i de større byene. Derfor har jeg mye overskudd og tid som jeg kan bruke på fritidsaktiviteter, familie og venner. Det er viktig for meg, konstaterer Stave.
Legger til rette for kurs og spesialisering
Samtidig skryter han av måten kommunen ivaretar de ansattes personlige behov for å utvikle seg i yrket sitt. Han har selv fått delta på flere spennende kurs etter eget ønske, og nylig var han i Portugal for å ta et kurs i surfemedisin.
– Andøy kommune tar godt vare på sine ansatte og er flinke til å tilby kursing for personlig og faglig utvikling, sier Stave.
Ifølge enhetsleder Beathe Andersen, er kommunen opptatt av å skape et godt fagmiljø på legekontoret.
– Andøy kommune stiller seg veldig positiv til at våre leger videreutvikler sin kompetanse gjennom kurs og videreutdanning. Vi gjør også det vi kan for å legge til rette for at legene i kommunen skal kunne spesialisere seg hos oss, understreker hun.
«Vi ser etter leger som ønsker å utrette en viktig forskjell gjennom jobben sin, men som samtidig vil ha et innholdsrikt liv på siden. Tid til å leve, som vi bruker å si på Andøya»
Beathe Andersen
Enhetsleder for Helse og Familie i Andøy kommune
Får nedskrevet studielånet sitt
Nå er hun på utkikk etter flere dyktige leger som kan være med å styrke kommunens fastlegeordning.
– De to ledige fastlegehjemlene på Andenes legekontor har en listestørrelse på cirka 1000 pasienter, men det er en størrelse vi kan forhandle om. Dersom du jobber som lege i Andøy kommune kan du samtidig søke Statens Lånekasse om å få slettet studielånet ditt med opptil 25.000 kroner per år, informerer Andersen.
Videre trekker hun fram en rekke andre fordeler ved å jobbe som fastlege i Andøy kommune.
– Å være lege på Andenes legekontor er ikke som å jobbe på et vanlig legekontor. Vi er to timers kjøring unna nærmeste sykehus. Legene våre får dermed jobbe med svært varierte oppgaver og må ofte håndtere akuttsituasjoner som legekontor som ligger i nærhet til sykehus sjelden må gjøre. Det er så mye mer enn en vanlig fastlegestilling. Det er en jobb som innebærer mye ansvar, men samtidig har man et godt støtteapparat rundt seg. Samholdet mellom legene og raushet i forhold til å veilede hverandre i krevende problemstillinger er viktig hos oss. I tillegg har vi et svært godt team av helsesekretærer og sykepleiere på forkontoret som gjør sitt ytterste for å legge til rette for en god arbeidshverdag, forteller Andersen.
De ulike yrkesgruppene på legekontoret har et godt og tett samarbeid, ifølge Andersen og Stave.
– En av de beste tingene med å jobbe som fastlege i Andøy kommune er det nære samarbeidet på tvers av yrkesgruppene. Det er noe man lærer mye av og som bidrar til at man hele tiden utvikler sin egen kompetanse, sier Stave.
Tid til å leve
Ifølge enhetsleder Andersen søker kommunen etter noen som ønsker å ha en utfordrende og givende jobb, men som ikke vil bruke hele tiden sin på kontoret.
– Vi ser etter leger som ønsker å utrette en viktig forskjell gjennom jobben sin, men som samtidig vil ha et innholdsrikt liv på siden. Tid til å leve, som vi bruker å si på Andøya. Så om du er lege og dette høres ut som en interessant jobb for deg, må du for all del søke, avslutter hun oppfordrende.
Se vår bedriftsside
Andøy kommune
Vi er interessert i å ansette unge mennesker med nye tanker, som behersker og trives i en digital hverdag